
KIRMIZI DA DURUN , SARIDA HAZIR OLUN , YEŞİLDE GEÇİN VE YAŞAMAYI SEÇİN
Başlık bir trafik sloganından alınmıştır. Biraz açalım finans piyasaları ile ilgisi neymiş bir görelim. Genel olarak Trafik kuralları yaya ve sürücülerin yolda giderken uymaları gereken kuralların bütünüdür. Bu kurallar uzun araştırmalar ve deneyler ile yaşanan tecrübeler bir araya getirilerek oluşturulmuştur.
Son model bir aracınız var ve fiyatı oldukça yüksek görenlerin size hayretle imrenerek baktığı bir aracın içerisinde direksiyonun başındasınız.
Yada 20 yaşın üstünde havalandırmasını bile açılmayan camından sağladığınız eski püskü kaportası çürük her yerinden delikleri ve çizikleri olan bir aracının içindesiniz.
Her iki sürücüde aynı yolları kullanmakta aynı trafik kurallarını uymak zorundadır. Bir arabanın pahalı olması yada ucuz olması artık önemini kaybetmiştir. Her iki araçta trafikte yol almakta bazen daha hızlı bazen daha yavaş trafik kurallarına uyduğu sürece ilerlemektedir.
Bulunduğu yolda trafik ışıkları, hız limitleri, hemzemin geçitler , kavşaklar , yolda karşılaştığı yavşaklar, bayan sürücüler, erkek sürücüler, acemiler, ustalar vs. sürüş halindeyken her iki sürücüde bunlarla karşılaşmakta. Bazen bunlara sinirlenip güneş yüzü görmemiş lügatlere dahi girmemiş küfürlerini ederek ilerlerler.
Ancak bu araçlardan bir tanesi hiçbir trafik kurallarına uymuyor kendi kafasına göre kendine güvenerek yol almakta olduğunu varsayalım. Adam çok usta ve altındaki arabaya da güveniyor. Nasıl olsa araba sağlam bas basabildiği kadar kimin umurunda. Ama bu durumu ne kadar sürdürebilir? Ve kaçınılmaz olan şey başına geliyor.
Adam şanslıysa ufak tefek yaralar ile kurtuluyor. Ancak arabası ise eski değerini kaybetmiştir artık. Arabasının artık eski albenisi kalmamış her tarafı eğrilmiş bükülmüş oldukça zarar görmüştür. Bir iki tamirle yeniden trafiğe döner durumda. Ya şansı yaver gitmediyse araba artık tamamen parçalanıp tamir olmaktan öte durumdaysa, bu durumda şoför için 112 yerine artık cenaze arabasına ihtiyaç hasıl olmuştur. Kıçına pamuk tıkılmış bembeyaz kefene sarılmış hoca son duasına yapmaya başlamıştır artık.
Finans piyasalarında da durum böyle değil midir? Giriş ve çıkış kurallarını belirlediğiniz. Hedefinizin ve stopunuzun nerede olması gerektiğini kurala bağladığınız. Teknik ve temel analiz de neleri takip edeceğiniz kesinleştirdiğiniz. Hangi grafiklerde işlem yapacağınızı tespit ettiğiniz bir kuralınız varsa orta ve uzun vadede devamlı hayatta kalırsınız.
Eğer bir stratejiniz yok ise kafanıza göre işlem açtığınız bir tarzınız varsa sermayenizi artırmaktan ziyade kaybetmekten sizi ne alıkoyar. Para kaybettikçe umutlarınız da tükenmeye başlar. Bir süre sonra sıfırı görüp tüm hayalleriniz tükenmiştir artık.
Hayallerinizi tüketmemek adına kendinize bir işlem planı yapın. Bu planda işlem açacağınız hacmi, giriş çıkış kurallarını ,stop seviyenizi, hangi grafiğe göre işlem açacağınızı belirleyin. Ancak bunları yaparken kafanızda belirleyip işleme girmeyin. Bu kuralları bir kağıda yazın ve bu yazdığınız kurallara sanki bir ayetmişçesine uyun. Ancak bütün bunları yapmadan önce grafikleri geriye dönük olarak inceleyin. Düşüş ve yükseliş piyasalarında nasıl ilerlediğini, yatay piyasalarda durumunu, hangi temel yada teknik verilerin etken olduğunu, düzeltmelerde geri çekilmelerin yada yükselişlerin olabileceğini , tepki bölgelerini unutmadan bunlara göre sisteminizi belirleyin. Bütün bunları yaptıktan sonra açtığını her işlemi yada açmayı düşündüğünüz her işlemi bir yere yazın.
‘’Kırmızıda durun, sarıda hazır olun, yeşilde geçin, yaşamayı seçin’’
YAZAN: Nazmi Yılmaz
Nazmi Yılmaz İletişim: Twitter ,,,, Facebook
Burada Yer Alan Bilgiler Yatırım Tavsiyesi Niteliğinde Değildir Eğitim Ve Bilgi Amaçlıdır Her Yatırımcı Kendi Yatırımından Sorumludur…